Recenzje i oceny książki Siostry półkrwi Elżbiety Seredyńskiej





OCENY i OPINIE


Dodaj książkę „Siostry półkrwi” Elżbiety Seredyńskiej do swojej biblioteczki na LubimyCzytac.pl i zobacz opinie innych czytelników o tej książce:




RECENZJE



Nawet się nie spodziewałam, że ta książka odbije się na mnie do tego stopnia, że nawet po zakończeniu lektury nie będę w stanie przestać o niej rozmyślać.

(1 maja 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Stowarzyszenie Książkoholików)



"Siostry półkrwi" to dobra fantastyka. Ciekawa fabuła, świetnie wykreowani bohaterowie i motyw wampirów, aniołów oraz walki dobra ze złem dopełniają całość. Akcja powoli nabiera tempa, ale gdy się rozpędzi, to wciągnie Cię niczym huragan.

(1 maja 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Papierowa Łowczyni)



Sam świat i bohaterowie wykreowani są od początku do końca. Mamy obraz znanych nam wampirów i aniołów. Obraz świata każdych z tych stworzeń. Nie wszystko jest jednak czarno - białe. Nie jest także z góry określone to, że anioły są nieskazitelne i dobre. Być może jest wprost przeciwnie...

(8 maja 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Aga zaczytana)



"Siostry półkrwi" to lektura, którą zdecydowanie warto pochwalić za pomysł. O zatarciach między wampirami i wilkołakami słyszał już na pewno każdy nie raz, ale z aniołami? Autorka poszła w innym kierunku, dzięki czemu podczas lektury nie odnosi się wrażenia, że 'to już gdzieś było', a sama fabuła wypada dosyć świeżo i interesująco.

(6 maja 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Zainfekowana książka)



Czytaliście kiedyś książkę gdzie wampirami i aniołami bawiły się bóstwa? Z pewnością nie! Moim zdaniem autorka zdecydowała się na odważny ruch i muszę przyznać, że końcowy efekt tego eksperymentu wyszedł bardzo dobrze.

(19 maja 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Detektyw książkowy)



(...) mogę stwierdzić, że nie zawiodłam się. (...) styl jest dobry, a i tekst przeszedł dobrą redakcję i korektę. Okładka zaś sugeruje już na wstępie, że będzie to coś między dobrem a złem, jak dzień i noc. No i jest dość oryginalna. Historia jest fajna, podoba mi się, jednakże trochę za krótka.

(28 maja 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Javri)



Treść jest przyciągająca, „Siostry półkrwi” czyta się niesamowicie szybko i chłonie historię niczym gąbka wodę.

(11 czerwca 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Literacja fantazja)



Cytaty. (...) W tej książce co rusz mogłam się doszukać takich egzystencjalnych perełek. Podobało mi się również to, że w tej książce nic nie było oczywiste. Nikt nie był zły albo dobry. Według mnie to plus tej powieści, bo tak właśnie jest w prawdziwym życiu. Anioły niekoniecznie są dobre, a wampiry do szpiku złe. To zależy od mentalności i od tego co bohaterowie przeżyli.

(16 czerwca 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Weru czyta)



Historia zajmuje niecałe dwieście stron, a dzieje się bardzo dużo. Mamy tutaj przeskoki w czasie i miejscach. Świat, którego nie znamy. Anielskie i wampirze hierarchie, mieszańców i ludzi. Miłość i nienawiść. Przyjaźń i zdradę. Całą gamę uczuć i to wśród postaci, które w teorii tych uczuć mieć nie powinny. Tutaj nic nie jest czysto białe i czysto czarne. Mnóstwo wątpliwości, refleksji, niezgodności. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze pewnego rodzaju walka z przeznaczeniem. Być może nie każdy wampir chce podążać drogą zła udeptaną przez wieki, a z drugiej strony nie każdy anioł zasługuje na miano nieskazitelnego.

(8 maja 2018. Czytaj
CAŁĄ RECENZJĘ na: Fascynacja książką)